SU YALITIMI

Temelde Su Yalıtımı

Temelde su yalıtımı, bina henüz inşaat halindeyken bina temeline uygulanması önerilen su yalıtım sistemidir. Temelde su yalıtımı, bina temelinin yeraltı sularından, deprem etkisiyle oluşan su ve nemden, toprağın nemli yapısından vb. etkenlerden korumak için bina temeli yapımında uygulanan su yalıtım işlemine denilmektedir.

Türkiye’de yapıların çoğu betonarme malzemeler olan beton ve içindeki çelik donatılardan oluşmaktadır. Beton genel olarak basma kuvvetlerini taşırken çelik donatılar çekme ve kesme kuvvetlerini karşılamaktadır. Betonarme yapı içerisinde gerek zeminden yani yapının temelinden gerekse diğer yollarla giren su damlaları ve nem havadaki oksijenin yardımı ile çelik donatıların paslanmasına neden olmaktadır. Yaklaşık olarak 10 yıl boyunca su, nem ve oksijene maruz kalarak paslanan çelik donatı taşıma kapasitesinin yarısından fazlasını kaybetmektedir. Binanın böyle bir tahribata uğraması olası bir deprem anında yapının yerle bir olmasına neden olur. Ancak binaya temelde su yalıtım uygulamasının yapılması beton ve donatıları doğal olarak da binanın geneli daha dayanıklı bir yapıya kavuşturmaktadır.

Çatı ve bina cephelerine uygulanan su yalıtım işlemi zaman içerisinde tamir edilebilir veya yenilenebilir. Ancak temelde su yalıtım işlemlerinde böyle bir durum söz konusu değildir. Bina inşası sırasında yapılan temelde su yalıtımının tamiri veya yenilenmesi sonraki yıllarda mümkün olmamaktadır. Bu nedenle toprağın yapısı ve nemle/suyla olan teması göz önüne alınarak temelde su yalıtımına ayrı bir önem verilmesi gerekmektedir.