UYGULAMALARIMIZ

Tesisat Yalıtımı

Binaların tesisatını oluşturan borular, yanklar, depolar, klima kanalları, vanalar, armatürlere uygulanan yalıtım uygulamasına tesisat yalıtımı denilmektedir. Özellikle binalarda ısıtma ve soğutma sistemleri için harcanan enerjiden etkili bir şekilde tasarruf edilmesi için tesisat yalıtımının yaptırılması önerilmektedir. Çünkü binaların ısıtılmayan bölümlerinden geçen tesisatın, boruların, vana ve klima kanallarının yalıtım malzemeleri ile kaplanması sıcak/soğuk hava kayıplarını en aza indirmektedir.

Tesisat yalıtımı, yalıtım türleri arasında geri dönüşümü en hızlı olan yalıtım türüdür. Diğer bir deyişle tesisat yalıtımı için harcanan tutar birkaç ay gibi kısa bir sürede yapılan enerji tasarrufuyla geri kazanılmaktadır. Ancak tesisat yalıtımıyla yapılan enerji tasarrufu, yalıtımın uygulandığı alana, akışın cinsine (sıcak veya soğuk) ve yalıtım uygulamasında kullanılan malzemelerin özelliklerine, kalitesine bağlı olarak farklılık göstermektedir.

Tesisat Yalıtımı Kullanım Alanları

Tesisat yalıtımı, tesisat yapımında kullanılan malzemenin cinsine bağlı olarak, istenmeyen ısı oluşumlarının, ısı kayıplarının önlenmesi için yapılan yalıtım uygulamalarının genel adıdır. Tesisat yalıtımları, ayrıca yangın sırasında hem tesisatın hem de binanın zarar görmesini engellemektedir.

Tesisat yalıtımı kullanım alanları;

Isıtma soğutma sistemleri ile ısıtılmayan kazan dairesi

Kalorifer dairesi

Mutfak ve banyo tesisat döşemeleri

Su boruları

Havalandırma kanalları

Depo gibi alanlardır

Binanın duvar, tavan, zemin, çatı gibi alanlarına ısı yalıtımının yapılması, bina dış cephelerine mantolama uygulamalarının yapılması enerji tasarrufu sağlanmasında etkilidir. Ancak bina tesisatı içinde yer alan su boruları, havalandırma kanalları, kazan dairesi, kalorifer dairesi, depo gibi ısı yalıtımı dışında kalan kısımlarda ısı kayıplarının önüne geçilememektedir. Isı yalıtımı dışında kalan bu bina kısımlarına tesisat yalıtımı yapılması enerji tasarrufunu daha etkili hale getirmektedir. Öyle ki, tesisat yalıtımı ile kısa sürede yalıtımı için harcanan masraf yapılan enerji tasarrufu ile geri kazanılmaktadır.

Tesisat yalıtım malzemeleri dayanım özelliklerine ve uygulandıkları alanın teknik yapısına göre farklı malzemelerden oluşmaktadır. Ancek genel olarak tesisat yalıtım malzemeleri;

Seramik yünü

Taşyünü

Cam yünü

Cam köpüğü

Poliüretan köpük

Kauçuk köpüğü

Expanded polistiren

Extrüde polistiren cinsi malzemelerden oluşmaktadır. Söz konusu bu malzemelerin ısı iletkenliği düşüktür. Aynı zamanda ısıya karşı da dayanıklılık  göstermektedir. Böylece tesisat yalıtımları olası bir yangın durumunda yangın yalıtımı işlevi de görmektedir.