YANGIN YALITIMI

Sanayide Yangın Yalıtımı

Yangın, tutuşma sıcaklığına erişmiş bir madde ile havanın teması sonuçu ortaya çıkan kimyasal bir reaksiyondur. Bu reaksiyon ile yanan maddenin içinde bulunan kimyasal enerji ortaya çıkar ve bu enerji ısı, ışık ses gibi farklı formlarda kendini görünür kılmaktadır. Yangın, kolayca kontrolden çıkabilir. Bu nedenle yangın, hızla müdahale edilemediği, kontrol altına alınamadığı ve söndürülemediği durumlarda can ve mal kayıplarına neden olabilmektedir. Özellikle tutuşma özelliği yüksek olan maddelerin bulunduğu ev, işyeri, fabrika, üretim atölyesi, sanayi vb. ortamlarda ortaya çıkan yangın kısa sürede kontrolden çıkabilir ve ciddi can ve mal kayıplarının oluşmasına neden olabilmektedir. Böyle bir durumun yaşanmaması için sanayide yangın yalıtımının yaptırılması oldukça önemlidir.

Sanayi yangın yalıtımı, yangın söndürülene kadar fabrika, üretim atölyesi, ev gibi binaların ayakta durmasını sağlamak, alevlerin ve dumanın yayılmasını engellemek için yapılan yalıtım türüdür. Olası bir yangın sırasında bina çökmeden binanın tamamen tahliye edilebilmesi hayati öneme sahiptir. Diğer bir deyişle sanayide yangın yalıtımı tahliye işleminin tamamlanması için gerekli olan kritik zamanın kazanılmasında birincil etkiye sahiptir. Ayrıca sanayide yangın yalıtımı, sanayi gibi yanma özelliği gösteren malzemelerin olduğu fabrika alanlarında ortaya çıkan yangının çevreye sıçramasını da engelemektedir.

Sanayi yangın yalıtımında genel olarak kullanılan malzemeler; kum, alçı, beton, seramik, tuğla, cam yünü, taş yünü, organik bağlayıcı cam yünü, organik bağlayıcı taş yünü, yanma geciktiricili katkılı polistiren ve poliüretan köpük gibi malzemeler kullanılmaktadır.