MANTOLAMA

EPS/XPS/Taşyünü Levhalar

Bina dış cephesine ısı ve enerji yalıtımı ve binanın dayanıklılığını artırmak için yapılan mantolama işlemlerinde genel olarak üç farklı yapı yalıtım levhası kullanılmaktadır. Söz konusu mantolama levhalarını Expanded Polistren (EPS), Extrüde Polistren (XPS) ve Taşyünü levhalar olarak sıralamak mümkündür.

Expanded Polistren (EPS)

Mantolama uygulamalarında kullanılan yalıtım levhalarında birisi olan Expanded Polistren (EPS) yalıtım levhası, 0,040 W/mK gibi düşük bir ısı iletkenliğine sahiptir. Su buharı ile temas etmesi sonucu polistiren hammaddesinin içinde bulunan pentan gazı granüllerinin şişmesi sonucu meydana gelmektedir. Düşük ısı iletkenliğine sahip olduğu için mantolama uygulamalarında ve diğer ısı yalıtım işlemlerinde kullanılmaktadır. Kullanım yeri ve amacına uygun olarak farklı boyda, şekilde levha olarak kullanılabilmektedir.

EPS yalıtım levhası asit ve bazı kimyasallara karşı dirençli bir yalıtım malzemesidir. Ancak baca gazları, metan grubu gazları, benzin grubu gazlar gibi kimyasallara karşı hassastır. Ateşe karşı dayanıklı olmakla birlikte yanmaz malzemeler sınıfında E sınıfında yer almaktadır.

Ekstrüde Polistiren (XPS)

Mantolama uygulamalarında günümüzde en sık kullanılan yalıtım malzemesi Ekstrüde Polistiren (XPS) yalıtım malzemesidir. 0,031 W/mK gibi oldukça düşük bir ısı iletkenliği bulunmaktadır. Polistiren hammaddesi kullanılarak ekstrüzyon tekniği ile üretilmektedir. Kullanım yeri ve amacına uygun olarak farklı boyutlarda ve şekillerde üretilmekte olan bir yalıtım levhasıdır. Sadece Manisa mantolama işlemlerinde değil aynı zamanda diğer yalıtım uygulamalarında da yalıtım malzemesi olarak kullanılmaktadır.

Su buharı direnç faktörü yüksektir. Dolayısıyla kullanıldığı alanda nem ve rutubet oluşumunu engellemektedir. Tamamen kapalı gözenekli homojen hücre yapısına sahip olması nedeniyle XPS yalıtım levhasının su iletkenliği bulunmamaktadır. Diğer bir deyişle suya dayanıklıdır ve kullanıldığı alanda su yalıtımı da sağlamaktadır. Alev ve yangına dayanıklı bir yapıya sahiptir. Yangına dayanıklılık sınıflamasında B-1 seviyesindedir. Türkiye’de yaygın olarak dış cephe yalıtımı olarak tanımlanan mantolama işlemlerinde 4 cm kalınlığında binili tipli XPS yalıtım levhaları kullanılmaktadır.

Taşyünü Yalıtımı

Taşyünü ısı yalıtımı ve ses yalıtım malzemesi olarak kullanılmaktadır. Yerli olarak temini yapılan inorganik hammaddelerin yüksek sıcaklıklarda eritilerek elyaf haline getirilmesi sonucu üretilmektedir. Dış yalıtım uygulamalarından olan mantolama işleminin yanı sıra iç yalıtım uygulamalarında da kullanılan taşyünü, kullanım yeri ve amacına uygun olarak farklı ölçülerde ve şilte, levha, boru, dökme gibi farklı teknik özelliklere sahip olarak üretilebilmektedir.

Isı yalıtımı, ses yalıtımı, akustik düzenleme ve yangın yalıtımında sıklıkla kullanılan bir yalıtım malzemesidir. Sıcaklığa, neme ve rutubete dayanıklıdır. Yapısında bir bozulma görünmez. Zaman içerisinde küflenme, bozulma, kırılma, paslanma ve mikroorganizma üretimi yapmaz. Bir anlamda uzun ömürlü bir kullanım sağlamaktadır. Taşyünü yalıtım malzemelerinin ısıya ve aleve karşı yüksek bir direnç gösterme özelliği bulunmaktadır. Yangına dayanıklılık sınıflamasında A1 sınıfında yer almaktadır.