ÇATI

Kiremit Çatı

Kiremit bir tür çatı örtü yapı malzemesidir. Kilin pişirilmesi sonucu elde edilen kiremit çok uzun yıllardır çatı örtü malzemesi olarak kullanılmıştır. Günümüzde de çatıların örtülmesinde en sık kullanılan yapı malzemesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kiremit çatılarda kiremitler ilk olarak geçmeli şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Kiremitlerin geçmeli şekilde üretilmesi ve kiremit çatılarda kullanılması, daha az sayıda kiremit kullanılmasına olanak sağlamaktadır. Aynı zamanda geçmeli kiremitler çatılarda ağırlığı daha az olan örtü olanağı sunmaktadır. Günümüzde kiremit çatı yapımında Marsilya tipi kiremit, Alaturka kiremit, Oluklu kiremit ve Düz kiremit olmak üzere dört çeşit kiremit çeşidi kullanılmaktadır.

Marsilya Tipi Kiremit

Marsilya tipi kiremitler, basınç altında makineler yardımıyla kalıplanmaktadır. Yerli kiremitlere oranla daha sıkı ve az gözenekli olan Marsilya tipi kiremit, kalıplandıktan sonra açık havada kurutulur ve sonrasında süreli/süresiz fırınlarda pişirilerek üretilmektedir. Marsilya tipi kiremit kullanılarak örtülen çatı yüzeylerinin mahyaları için mahya için üretilen ayrı kiremitler kullanılmaktadır.

Alaturka Tipi Kiremit

Kiremitin çatı örtü malzemesi olarak kullanılmaya başladığı eski dönemlerden beri kullanılan kiremit tipidir. Oluk kiremit olarak da bilinen alaturka kiremit tipi, değişik boyut ve biçimde üretilebilmektedir. Tek bir alaturka tipi kiremitin ağırlığı ortalama 2,5 kg’dır ve 1 m2 çatı yüzeyinde yaklaşık 70 kg ağırlık oluşturmaktadır. Kiremit çatıların alaturka tipi kiremit ile örtülmesi aynı kiremitin alt kiremit ve üst kiremit olarak kullanılmasıyla olmaktadır. Alaturka tipi kiremit ile örülen kiremit çatılarda hasarlı kiremitlerin tespit edilmesi ve çatının bakımı için zaman zaman aktarılması gerekmektedir. Kiremit çatının uzun süre kullanılabilmesi için çatı aktarımı oldukça önemli bir işlemdir.

Oluklu (S) Kiremit

Alaturka kiremit kullanılarak oluşturulan çatılarda alt kiremit ve üst kiremitin birleşerek bir sinüzoit şekli meydana getirmesiyle oluşmaktadır. Bir oluklu kiremitin oluşması için iki adet alaturka kiremitin kullanılması gerekmektedir.  Oluklu kiremitlerin  meydana gelmesinde iki kiremidin birinin diğerinin üstüne binmesi yeterlidir. Kiremitlerin birbirini desteklemesi ile alaturka tipi kiremitlerin çatıya yaptığı ağırlık azalmaktadır. Oluklu kiremitlerin her kesidi “S” harfine benzediği için “S” kiremit olarak da isimlendirilmektedir.

Düz Kiremit

Çatı alanının eğimli olduğu ve/veya çatı alanının yaşam alanı olarak kullanıldığı durumlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Düz bir plaka şeklinde bulunan düz kiremit, ortalama olarak 38 cm boyunda ve 18,5 cm genişliğine sahiptir. Düz kiremitlerin, düz bir yapıda olmaları ve birbirine geçmeyi sağlayacak bir profillerinin olmaması sebebiyle alt yüzeylerinde kiremit altı çıtalara takılmak üzere birer çıkıntı bulunmaktadır. Böylece düz kiremitler çatı alanına yan yana düzülmektedir.